Let ”Doing Business in China” start

Matkan varsinainen syy, eli Fudan-yliopiston Nordic Centerin kurssi alkoi tänään. Aamu alkoi pienellä suunnistusharjoituksella kämpiltä koululle. Väärä metroasema, harjailua, eri suuntiin neuvovia ihmisiä ja lopulta yhden tähden taksinkuljettaja.

20130628-233046.jpg

Taksinkuljettajat saavat täällä tosiaan 1-3 tähteä osaamisensa ja kokemuksensa mukaan.

Selvisin kuitenkin perille suhteellisen komealla yliopistoalueelle. Fudan on rankattu Kiinan kolmanneksi parhaaksi yliopistoksi.

20130628-233247.jpg

20130628-233327.jpg

Ja tästä keskinkertaisuuksien mahdollisuudesta päästä hienoudesta osallisiksi saamme jälleen kiittää tiettyjä hyvinvointiyhteiskuntia. On tämä hurjaa mitä kaikkea jotkut valtiot kansalaisilleen tarjoavat… Vaikka verrattuna Kiinaan.

Shanghai tuntuu hyvinkin ristiriitaiselta. Uusi Pudong on pilvenpiirtäjineen huippuhieno, hyvinkin kuin Dubai. Mutta ilma on raskasta hengittää (vaikka Pekingistä saapuneet kehuvatkin tätä) ja keuhkosairaudet yleisin kuolinsyy.

20130628-233737.jpg

Tänään oli hyvä ja kirkas päivä. Tosin Suomessa tästä olisi tullut jo hälytys. Pekingissä mittarit punaisella, ja Kiinankin standardien mukaan pitäisi pysyä sisällä. Mutta minkäs teet, jos olet raksalla töissä… Tavallaan kyllä kiva tietää itsekin, kaikkien saastejuttujen jälkeen, miltä tuntuu jatkuva limapallo kurkussa. Pekingissä kuulema tuntuu kuin olisi koko ajan tulipalopaikalla.

20130628-233926.jpg

Toinen ristiriita on raha. Täällä mikä vain voi maksaa mitä vain. Pilvenpiirtäjineen baareissa lasi vettä maksaa 15 euroa, mutta 300 eurolla voi teettää 10 mittatilauspukua ja viidellä eurolla saada tunnin hieronnan.

Itse kurssi vaikuttaa hyvältä. Singaporelainen luennoitsija esittää vahvoja argumentteja ja kommentoi vaatii meiltä vastauksia, jotka ovat ”intellectually better”. Täällä vaihdossa olevat kertovat myös, että kurssit ovat huomattavasti Aaltoa vaativampia. Saa nähdä miten pitkään hyvinvointiyhteiskunnat porskuttavat! Tosin kyllä Kiinankin tuhoa ennustetaan. Kaupungistaminen on hurjaa (eikä vapaaehtoista) ja yhden lapsen politiikan ongelma alkavat vasta tulla esiin.

20130628-234759.jpg

20130628-234845.jpg
Illallisella tuli maistettua mm. sammakkoa. Paikka ei ole mikään kasvissyöjän paratiisi, itseasiassa tuntuu, että joka ruuassa on lihaa. Kraanavettäkin sanotaan possukeitoksi keväisen sikaepisodin takia. Täällä paikanpäällä ajatus suurkaupungin läpi pitkin jokea ajelehtivista kymmenistä tuhansista sianraadoista tuntuu vielä absurdilla kuin lehdestä luettuna. Tuskin olivat ihan luomusikaloista peräisin. Taidankin suunnata huomenna syömään läheiseen buddhalaistemppeliin…

Mainokset

5 ajatusta artikkelista “Let ”Doing Business in China” start

 1. Anu

  Joo, tuo puolueen jyrääminen asiassa kun asiassa kansalaisista välittämättä ja ilmaston saastuminen on niitä isoja ongelmia sulattaa näin eurooppalaisena.
  Tänne Müncheniin on ilmestynyt pari kiinalaista lounge-ruokapaikkaa jossa tarjoillaan etenkin aitojen kiinalaisten rakastamaa hot pot-ruokaa. Periaatteena on hakea notkuvasta noutopöydästä mieleisiä raakoja ruoka-aineksia joita keitellään mieleisen vahvuisessa liemessä, omissa pikku kattiloissa pöydässä. Juu, jokaisella oma pieni levy ja säätimineen. Olimme hiljattain porukalla tällaisessa loungessa. Mitä myöhempi ilta oli, sitä enemmän tuli kiinalaisia. Ovat auki klo 5 asti yöllä.Plussaa runsaat, herkulliset meren hedelmät, miinusta meikulle liian eksoottiset kanan varpaat, sian korvat, utareet yms. Mutta mukavaa ajankulua seurustelun parissa. Oletan että sinäkin sieltä sellaisia näet ja kokeilet.
  Mielenkiintoista reissua sinulle ja mahdollisimman puhtaita tuulia sinne missä liikutkaan! Pidä huoli!

  Vastaa
  1. mikkosini Kirjoittaja

   Täällä asuvat ”kehuvat”, että pystyvät syömään tosi tulista hotpotia, koska saasteet vievät hajuaistin ja makuaistia myös! Palautuu kyllä kuulema Suomessa.

   Vastaa
 2. Kaijja

  Olenpa tosi ylpeä tyttärestäni, joka vuorokauden oleskelun jälkeen tekee näin mahtavia analyyseja; olet ihan oikeassa paikassa ja oikealla kurssilla! Nyt en yhtään harmittele, että sinne lähdit! Isäsi kanssa skoolaamme Ulvilankadun parvekkeella! Mikko ja lapset saatettu Riihimäen kautta Seinäjoelle.

  Vastaa
 3. Kaijja

  Ps. Tuolla Fudanin yliopistolla vierailimme mekin edellisellä Shanghain reissulla; ihan vain pintapuolisesti. Mieleen jäi lukittava sateenvarjonarikka!

  Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s