Very unhealthy

Tänään taas tiukka opiskelupäivä. Luennoilla saimme kuulla kiinalaisten verkostoista eli guanxistä, HR:stä Kiinassa, bisneslainsäädännöstä ja Kiinan investoinneista ulkomaille. HR:stä kertoi norjalainen johtaja omasta näkökulmastaan, muista aiheista luennoivat Fudanin kiinalaiset professorit.

20130701-231921.jpg

Yleisesti on vähän heikommat fiilikset Kiinaa kohtaan tänään. Ilma on aivan karsean huonoa (very unhealthy) ja sen kyllä huomaa. Lisäksi lämmintä 34 astetta. Välillä pitää ihan tsekata ovatko muut kadulla kulkijat tosissaan hengissä. Sisälle vaan ja ilmastointia kovemmalle. Ja mitä kovemmalle sitä kääntää, sitä enemmän palaa hiili ja lisää pienhiukkasia ilmassa entisestään. Tilanne saasteiden suhteen Shanghaissa on kuulema huonontunut merkittävästi vuodenvaihteen jälkeen. Ei tänne kyllä huvittaisi jäädä asumaan. Kiinalaiset eivät valitettavasti pääse viikonloppuna hengittämään Pohjois-Karjalan ilmaa. Muuttaminen edes Kiinan sisällä vähemmän saasteisille alueille on kielletty, sillä siellä mihin kotipaikka on merkitty, on pysyttävä. Ellei valtion taholta tule muuta suunnitelmaa.

20130701-232822.jpg
Utuisen harmaa taivas. Ja aika urbaania täällä syrjäkylillä 15 km keskustassakin on.

Erän luennoitsijoita vielä kertoili aiheensa sivusta, että he täällä vitsailevat syövänsä joka päivä myrkkyjä. Saasteet eivät rajoitu ilmaan ja mm. riisistä on löydetty syöpää aiheuttavia kemikaaleja. Asiantuntijan suosittelema ratkaisu ongelmaan oli se, että syö vaihdellen eri puolilla Kiinaa tuotettua riisiä, niin samaa kemikaalia ei kerry niin paljoa elimistöön.

20130701-233219.jpg
No, juhlimme tätä lounaalla hot potin äärellä. Taisi löytyä syy, miksi ruoka maistui Singaporessa paremmalta…

Lainsäädännöstä luennoinut professori kertoi, että Kiina on jakanut ulkomaisten yritysten edustamat liiketoimet kolmeen ryhmään. Suositeltavia aloja ovat mm. vihreä teknologia, vauvojen ja lasten ruuat ja vientiorientoituneet alat. Rajoitetusti voi harjoittaa mm. kaivostoimintaa ja kokonaan kiellettyä on mm. kustannustoiminta ja ympäristöä saastuttava toiminta. Professori luennoi kaiken tämän hyvin ilmeettömästi.

Täällä toimitaan näin ja ollaan kai tyytyväisiä kun menee näinkin hyvin. Ja saasteethan tulevat paitsi huonosta bensasta, niin siitä rojusta, mitä meidän on pakko halvalla saada.

20130701-234753.jpg

Miten Portugalissa tehty (?!) vaate päätyy outlet-kaupan alerekkiin Kiinaan? Onkohan valmistusmaa ilmoitettu oikein?

Mainokset

2 ajatusta artikkelista “Very unhealthy

  1. Anu

    Onneksi et lähtenyt sinne pidemmäksi aikaa ja pääset sieltä pois.

    Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s