Made in China

Made in China ei ole monenkaan valmistajan mielestä enää erityisen halpaa, mutta suurten kotimarkkinoiden, raaka-aineiden saatavuuden, hyvien logististen yhteyksien ja myös osaamisen takia valmistaminen Kiinassa katsotaan kannattavaksi.

Karkeasti vaihtoehtoja on kolme: ostaa suoraan valmista tavaraa esimerkiksi Yiwu Citystä, teetättää halutut tuotteet alihankkijoilla tai perustaa oma tehdas.

Yiwu City on kilometrejä pitkä ”shopping mall” tukkureille, mistä käsin myydään mm. 90% maailman joulukoristeista. Vähemmästäkin saattaa ahdistaa…

Kurssilla alihankintaa käsiteltiin lähinnä ruotsalaisten kuluttajaketjujen (Ikea, H&M) näkökulmasta. Minua jäi tässä vähän harmittamaan se, että suomalaisen teollisuuden näkökulma jäi heikommalle (johtuen ehkä siitä, ettei kurssilla ollut yhtään suomalaista vetäjää) ja koko b-to-b-sektori melko pimentoon. Toivottavasti tämä korjataan ensi vuonna. Tilanne kuitenkin korjautui omalta osaltani onnekkaasti, koska satuin istumaan 9-tuntisen paluulennon (+ 3 tunnin myöhästymisen) isoissa suomalaisissa firmoissa Kiinassa työskentelevien insinöörien vieressä. Toinen vastasi alihankinnasta ja toinen oli perustanut Kiinaan pari omaa tehdasta.

Kiinnitin kurssilla huomiota siihen, että aina alihankintaketjun työntekijöiden ongelmista / oikeuksista puhuttaessa korostettiin miten vaikeaa asiaa on saada kuntoon. Epäilemättä on, vaikka toisaalta, kuuhunkin päästiin jo viitisenkymmentä vuotta sitten.

Kommentit työntekijöiden oloista kiinalaisilla terästehtailla olivat karuja. Koska alihankkijoiden toimintaan vaikuttamista pidettiin kurssilla hankalana, korostettiin hyvien alihankkijoiden valitsemista alusta pitäen. Kun pohdin, voisiko tämä olla peräti erottautumiskeino siinä kilometrien pituisessa alihankkijajonossa, joka vaikkapa Yiwusta löytyy, palautettiin pallo kuluttajille (ehkä liian helppo vastaus). Britanniassa kuluttajien vaatimukset alihankintaketjun päivänvalonkestävyyden suhteet ovat kuulema jo merkittäviä – missään Pohjoismaassa asia ei kiinnosta ainakaan kurssilla esitelmöineen Rowico-huonekaluvalmistajan Kiinan toiminnan vetäjän mukaan.

Omien tehtaiden oloihin on enemmän valtaa vaikuttaa kuin alihankkijoiden. Se tuo mukanaan myös vastuun Kiinan sinänsä hyvien työntekijän oikeuksia suojaavien lakien edessä. Jos työntekijä osaa vaatia, hänellä on oikeus saada työsuhteen päättyessä suhteellisen hyvä korvaus jäljellä olevien työvuosiensa mukaan esimerkiksi mistä tahansa luuhunsa saamasta vammasta. Samoin kaikki sairaudet, joihin työolojen voidaan ajatella vaikuttaneen, tulevat lain mukaan työnantajan korvattaviksi, vaikkei voitaisikaan näyttää että ne ovat työssä syntyneet. Jotkut osaavat käyttää näitä lakeja ovelastikin hyväkseen – toiset eivät.

Tiedostavan kuluttajan alkeisiin voisi kuulua sen selvittäminen, onko tuote yrityksen omaa valmistusta vai kokonaan hankittu alihankkijoilta. Tehdasmonitoreinteja tehneiden viisaus on, että usein asiat tehtaalla ovat niin kuin ne näyttävät olevat. Ja kuulin huhun, että Koneen uusi tehdas Shanghaissa on Kiinan hienoin tehdas. Toivottavasti niin, vaikka valitettavasti en päässyt siellä käymään.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s