Weconomyn matkassa Sri Lankassa

Lähdin pääsiäismaanantaina Aallon edustajana World Visionin Weconomy-ohjelman matkassa Sri Lankaan. Weconomyssä kehitetään liiketoimintaa, joka autta vähentämään köyhyyttä ja minä kirjoitan aiheesta gradua. Parin päivän jälkeen on käynyt ilmi, ettei aihe ollut lainkaan huonosti valittu… Lensimme ma-ti yönä Istanbulin ja Malediivien kautta Colomboon. Reissu oli rankka, mutta Malediivit kyllä näyttivät koneesta tiirailtuina käynnin arvoiselta paikalta.

Colombossa meidät otti vastaan kaatosade, 32 asteen lämpötila ja ukkonen. Monsuuni alkoi juuri. Jatkoimme Colombosta suoraan Kalpitiyaan, jossa on Suomen World Visionin tukema aluekehitysohjelma.

Kalpitiyassa lyöttäydyimme yhteen isomman WV:n porukan kanssa. Mukana on WV lähettiläs Tomi Björk ja lahjoittajia. Kalpitiyaan oli Colombosta 120 kilometriä, mutta pieniä teitä pitkin matka kesti yli kolme tuntia. Perillä meidät palkittiin: Bar Reef hotelli muodostui ihanista palmumajoista ja lähes autiota rantaa on viitisenkymmentä kilometriä.

Bar Reefin huone

Bar Reefin huone

Coco cabana in Bar Reef

Coco cabana in Bar Reef

Rantaa Bar Reefin edustalla.

Rantaa Bar Reefin edustalla.

Björkin mukanaolo toi reissuun mausteeksi ravinnon ja kokkauksen. Osallistuimme muun muassa Nutrition campille, jonne perheet (pääasiassa äidit ja lapset) tulivat opettelemaan ruuanlaittoa. Leirin alussa lapset karuhkosti punnitaan ja jaetaan neljään ryhmään: riittävän painavat, turvallisella painoalueella olevat, vähän alipainoiset ja vaarallisen alipainoiset. Alipainosten lasten perheiden on pakko osallistua leirille, muille se on vapaaehtoista. Osallistuminen kuitenkin vaikutti olevan suosittua, koska kokkausneuvojen lisäksi tarjolla oli runsaasti WV:n kustantamaa ruokaa.

IMG_1509IMG_1504

Lapset nauttivat Tomin kokkailuja: fish curry.

Lapset nauttivat Tomin kokkailuja: fish curry.

 

WV:n aluekehitysohjelmat kattavat lähes kaikki elämänalueet ja Kalpitiyassa eco farming on tärkeässä roolissa. Maa on täällä todella hiekkaista ja viljely vaikeaa. Siksi täällä käytetään paljon lannoitteita ja torjunta-aineita. Jopa niin paljon, ettei muualla Sri Lankassa haluta syödä täällä kasvatettua ruokaa. Lannoitteet ovat valuneet pohjaveteen ja nyt kasteluvedessä itsessään on niin paljon typpeä, että sen juominen on vaarallista. WV:n mukaan luomuviljelyllä voidaan päästä samoihin voittoihin kuin tehoviljelyllä vaikka sadot jäävätkin pienemmiksi, koska lannoitteisiin menee rahaa paljon vähemmän. Eräänä hankkeenaan WV kouluttaa ihmisiä kasvattamaan itse ruokaansa kotipuutarhoissaan ja saamaan näin monipuolisempaa ravintoa ja ehkä lisätulojakin.

Ylpeä puutarhuriäiti ja tytär kouluasussaan.

Ylpeä puutarhuriäiti ja tytär kouluasussaan.

Heidän kotinsa.

Heidän kotinsa.

Tytön sänky.

Tytön sänky.

Kalpitiyan päivät menivät meillä näitä hankkeita kierrellessä, mutta täällä voisi kuulemma käydä katsomassa delfiinejä ja pohjoisilla saarilla harrastaa purjeliitoa. Hotellit ovat ainakin kohdallaan: Bar Reefin lisäksi läheiset Palagama ja edullinen paikallinen Omesha ovat todella viihtyisiä, lähellä rantaa ja tarjoavat huippukokeillekin kelpaavaa ruokaa.

 

Kylätapaamisessa, olisipa Olga ollut mukana.

Kylätapaamisessa, olisipa Olga ollut mukana.

Siemenistä tehtyä proteiinipatukkaa lehden sisässä.

Siemenistä tehtyä proteiinipatukkaa lehden sisässä.

Esikoulussa ruokaa sai kahtena päivänä viikossa, kolmena maitoa.

Esikoulussa ruokaa sai kahtena päivänä viikossa, kolmena maitoa.

Esikoulun seinäkuvitukset.

Esikoulun seinäkuvitukset.

3-5-vuotiaiden esikoulussa.

3-5-vuotiaiden esikoulussa.

Pullaa myynnissä.

Pullaa myynnissä.Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s