Sri Lankan ruoka

Sain jo etukäteen varoituksen, että ruoka Sri Lankassa on tulista. Se tulikin ilmi heti ensimmäisellä välipalalla. Nappasin leipomosta pullan näköisen fish pien – sisältö sain kiemurtelemaan chilisyydellään. Onneksi auton kuljettaja neuvoi tuskaan hyvän kikan: makea vehnäinen pikkuleipä poisti poltteen suusta kaikkeen tehokkaimmin.

Yleisin ruoka täällä on rice & curry, siinäkin curry saattaa olla hyvinkin tulista. Vaihtoehtoina curryssä fish, chicken ja dal eli linssit. Kaikkia on maistettu, ja etenkin aamupalalla suosikiksi on kyllä noussut dhal. Sama setti siis palvelee niin aamiaisella, lounaalla kuin illallisella. Riisin ja curryn kylkeen tulee erinomaisia lisukkeita, joista oma suosikkini on Pol Sambol eli sekoitus kookoshiutaleita, chiliä ja limettimehua. Myös chiliä on usein lisäkekupissakin, samoin haudutettuja vihanneksia. Paikalliset syövät sormin, joten isoon riisikasaan pitää saada curryn liemestä ja lisukkeista kostuketta, jolloin ruuasta saa pyöriteltyä suuhun sopivasti meneviä palloja. Innostuin rapujen äärellä itsekkin syömään sormin, koska halusin riisin sekaan rapujen päällä olevan erinomaisen kastikkeen. Oli kieltämättä makoisampaa kuin haarukalla pisteltynä.

Riisin sijaan aamiaisella voi syödä myös roti-leipää. Sen kanssa kuuleman kuuluisi syödä fish curryä, mutta valitsin kuitenkin keltaisen dalin. Mukana myös pol sambalia ja chiliä.

Riisin sijaan aamiaisella voi syödä myös roti-leipää. Sen kanssa kuuleman kuuluisi syödä fish curryä, mutta valitsin kuitenkin keltaisen dhalin. Mukana myös pol sambalia ja chiliä.

Tuoreet hedelmät päättävät lähes jokaisen aterian.

Tuoreet hedelmät päättävät lähes jokaisen aterian.

 

Muiden kokousten välissä käväisimme tänään myös home gardenissa, jossa World Visionin kannustuksella täälläkin viljellään luomuvihanneksia. WV antaa alkupääoman puutarhan perustamiseen ja opastaa sen hoidossa. Tällä on perheille iso merkitys, sillä aiemmin riisi saattoi olla köyhien perheiden ainoa ravinnon lähde. Nyt esimerkiksi tämä tilaa viljelevä perhe joutuu ostamaan enää riisin ja kalan ulkopuolelta ja saa kaiken muun omalta luomupalstaltaan. Kasviksia riittää jopa myytäväksi noin eurolla päivässä.

Home garden

Home gardenHome gardening satoa puuromaisen juoman muodossa - hyvin maistui.

Home gardening satoa puuromaisen juoman muodossa – hyvin maistui.

Myös kokouksissa saa välipalaa. Fish pie on herkullisimmasta päästä, sen rinnalla usein sokerikakkua. Ja tietenkin teetä.

IMG_1847

 

Matkailijan illan rentoutus curryn kypsymistä odotellessa on täällä Lion Beer. Juomista tee on niin vahvaa, ettei sitä oikein voi juoda ilman paria lusikallista sokeria. Sitten se maistuukin oikein hyvälle. Kahvi sen sijaan on surkean laihaa, eivätkä paikalliset sitä juuri juo. Kahvinviljelyyn täällä on liian kuumaa, mutta tee on sitäkin kuuluisampaa.

 

Paikallinen Lion Beer - paikallinen ystävä tosi suosi Carlsbergia.

Paikallinen Lion Beer – paikallinen ystävä tosi suosi Carlsbergia.

Illalla kävimme vielä tsekkailemassa hotellien huippupään, Maalu Maalun. (Oma majoituksemme on edullisessa Passi Bayssä.) Maalu Maalussa viiden ruokalajin illallinen maksoi 10 euroa.

Pääruokana hummeria, tonnikalaa, seepiaa ja monnia (jos ymmärsin oikein).

Pääruokana hummeria, tonnikalaa, seepiaa ja monnia (jos ymmärsin oikein).

Hyvää yötä!

Hyvää yötä!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s