Lalibelan kirkoissa

Voisiko olla hienompaa paikkaa saada pohtia edelleen lähetystyötä ja erityisesti kristillisiä arvoja kuin Lalibela. Kävimme tänään ihailemassa Lalibelan 1100-luvulla kallioon kaiverrettuja kirkkoja. Kiersimme toistakymmentä uudeksi Jerusalemiksi rakennuttua mm. Raamatun paikkojen mukaan nimettyä kirkkoa. Paikka muistutti Petraa. Alue oli pienempi ja turistille helpompi, mutta rakentajille käsittämätön uroteko. Kirkot kerrotaan rakennetun 23 vuodessa Jumalan ja enkelien avulla. Tai sitten ne rakensi kuningas Lalibela yksin. Työvälineitä ei kuitenkaan ollut liiemmin käytössä.

Kaikki Lalibelan kirkot on kaiverrettu kallion sisään ja siitä "irti". Osa on tehty yhdestä lohkareesta.

Kaikki Lalibelan kirkot on kaiverrettu kallion sisään ja siitä ”irti”. Osa on tehty yhdestä lohkareesta.

Kaikkein kuuluisin Lalibelan kirkko, St. George.

Kaikkein kuuluisin Lalibelan kirkko, St. George.

Jokaisessa kirkossa päivysti vanha pappi tai munkki unen ja valveen rajamailla.

Jokaisessa kirkossa päivysti vanha pappi tai munkki unen ja valveen rajamailla.

Oppaanamme toimi päivän ajan ortodoksipappi. En hirveästi jaksanut kuunnella esitelmiä eri ristien sakaroiden merkityksistä, vaan karkasin syrjemmällä nauttimaan kirkkoalueen tunnelmasta. Turisteja ei ollut nimeksikään, länsimaisista kävijöistä meidän ryhmämme muodosti puolet. Sinänsä erikoista – tämä on kuitenkin yksi maailman ihmeellisimpiä paikkoja, vaikkakin hankalasti tavoitettava. Pari esimerkkiä erikoisesta Raamatuntulkinnasta tuli kuitenkin esille. Naiset eivät esimerkiksi saaneet mennä Golgata-nimiseen kirkkoon, koska Maria Magdaleena oli mennyt Jeesuksen haudalle ja hänelle oli sanottu suunnilleen niin, että miksi etsit elävää kuolleiden joukosta. Sitten paikalle tulivat Pietari ja Johannes, jotka kohtasivat haudassa enkelin. Tämä oli sitten katsottu aiheeksi laittaa naiset ja miehet tässä eriarvoiseen asemaan. Harmillisesti tällaiset tulkinnat todennäköisesti eivät jää kirkkojen sisälle, vaan leviävät muuhunkin elämään.

Tässä kurkistelemme sisään Gogata-nimiseen kirkkoon Lalibelassa, jonne naisilla ei ole asiaa. Ei huvittanut testata, mitä säännön rikkomisesta seuraisi.

Tässä kurkistelemme sisään Gogata-nimiseen kirkkoon Lalibelassa, jonne naisilla ei ole asiaa. Ei huvittanut testata, mitä säännön rikkomisesta seuraisi.

Tämän kaiken innoittaman pohdimme illalla sitä mitä kristillinen elämä meille tarkoittaa. Kristillisiä arvoilla on julkisessa keskustelussa negatiivinen kaiku. Sanapari on omittu ääriainekselle. Silti kristinuskoon törmää myöhäisillan keskusteluissa, sen merkitystä vain on hankala erottaa. Ja välillä tapaa ihmisiä, jotka ovat jotenkin enemmän zen kuin muut. Sellaisia joiden kanssa on tosi hyvä ja rauhallinen olo. Se ei varmasti liity vain kristinuskoon, mutta tekee silti mieli mainita esimerkkinä näitä Lähetysseuran tyyppejä, jotka saattavat asua vuosikausia todella vaatimattomasti syrjäisissä paikoissa ja tehdä töitä kehityshankkeiden parissa. Ja kuulin useammalta taholta, että he toimivat toisin kuin moni muu järjestö, jonka köyhiä auttavat työntekijät ajelevat hienoilla autoilla ja pysyttelevät aitojen takana. Nämä todella tuntevat ihmiset joiden kanssa tekevät töitä ja elävät itsekin vaatimattomasti. Respect!

Kristilliseen elämään liittyen on matkaporukassammekin välähdellyt aika erilaisia näkemyksiä siitä, mitä usko on ja mikä on Raamatun merkitys. Eipä yksi Etiopian matka eroja tasoittanut, mutta ainakin itse huomasin, että on kristinusko minullekin enemmän kuin taikauskoa lentokoneen täristessä. Ainakin se on loputonta ihmetystä ja kiitollisuutta omasta onnesta ja sitä kautta ainakin toive että pyrkisin jakamaan siitä. Ja kuten Hannan kanssa totesimme – tuo toivehan ei todellakaan tarkoita sitä että toteutus kovin usein onnistuisi.

Lalibelan raitilla olisi tosiaan infraan ja matkailun kehittäjille tehtävää. Ylihuomenna voisi olla kehitysaiheisen blogauksen paikka. Porukkamme kävi kuitenkin ostamassa huiveja ja ristejä.

Lalibelan raitilla olisi vielä matkailun kehittäjille tehtävää. Porukkamme kävi kuitenkin ostamassa huiveja ja ristejä.

Mainokset

Yksi ajatus artikkelista “Lalibelan kirkoissa

  1. Sari Lehtelä

    Voi Sini, kuinka hienosti puet sanoiksi syvämietteitäsi ja havaintojasi. Respect 🙂
    Jumalan tuuli puhaltaa missä tahtoo eikä kukaan voi sitä omia tai määräillä.
    Nautitaan vaan, kun kohdalle osuu.

    Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s