Retki Outokummun Vanhaan kaivokseen

Romanttisesti kuvittelimme, ettei kesällä kannata mennä ulkomaille (paitsi Viroon) ja suunnittelimme tiukan kesäohjelman kotimaassa koko kesälomaksi. Täällä siis kierretään elokuun alkuun asti, hupparit tiukasti päällä. Lomanvietto alkoi juhannuksena Pohjois-Karjalasta.

Erään kylmän päivän ratoksi minä ja veljeni saimme saman idean – mennään vanhaan kotikaupunkiimme Outokumpuun katsastamaan kesäkuun alussa avattu Vanha kaivos, kaivosmuseo ja Lasten kaivos. Seurueeksi houkuttelimme mukaan puolisomme (joista toisen mainitsin lippuja ostaessa vain ”istuvan masentuneena autossa”, Mikko sattui siis sairastumaan matkalla mökiltä Outokumpuun) ja yhteensä neljä lasta. Aapon perhe osti 45 euron perhelipun ja meille riitti Mikon masennuksesta ja Aarnin alle kolmen vuoden iästä johtuen yksi aikuisten ja yksi lasten lippu, 27,50. Lasten kaivoksen puolelle huoltajat pääsevät ilmaiseksi, joten vierailu vain siellä tulisi maksamaan yhden yli 3-vuotiaan kanssa 11 euroa. Sellainen setti houkuttelee kyllä uusia loppukesästä, sen verran mukava reissu oli.

 

Museo ja etenkin Lasten kaivos olivat positiivisia yllätyksiä. Lapset piti tosin houkutella mukaan käyttämällä vanhaa nimeä, Vuorenpeikonmaa. Lasten kaivokseen oli rakennettu Lappsetin leikkipaikkavälineistä vanhaa kaivosta paljon muistuttavat hienot kiipeilytelineet. Sisätiloissa oli poleteilla toimivia kaivureita ja pieni kaivosjuna. Museo-osuudesta tutustuimme kaivosjunaan, torniin ja itse museonäyttelyyn. Kaivoskoneiden pienoismallit kiinnostivat Aarnia. Väsymyksen ja ajanpuutteet takia missasimme ehkä parhaan osuuden eli kaivostunnelin. Lapsia ja aikuisia kiinnostavia toimintapisteitä oli siis isolla kaivosalueella paljon. Lapset viihtyivät leikkipaikalla erinomaisen hyvin ja Aapo ja minä saimme fiilistellä vanhoja paikkoja.

 

Lippuihin sisältyi ovelasti kahvi / mehu ravintolassa tai kahvilassa, joten nekin tuli tsekattua. Emme tosin testanneet ruokia, mutta luolamaiset salit näyttivät viihtyisiltä. Yllyimme jopa suunnittelmaan, että tiloissa olisi hyvä järjestää häät – mutta kenen?

Bonusretkikohde Outokummussa olisi myös lapsuuteni ykkösravontola Malmikumpu, joka kunnostautui viime kesänä Kuppilat kuntoon -ohjelmassa. Vieläköhän lienee kunnossa?

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s