Pakolaiskriisi ja vapaaehtoiset Roomassa

Rooman läpi pohjoiseen on viime kuukausina kulkenut kymmeniä tuhansia ihmisiä pitkällä matkallaan kohti pohjoista. Välimereltä tullaan tyhjin käsin ja virallinen apu on olematonta. Toisin kuin Suomessa, ilmiö ei ole täällä uunituore, vaan jokakesäinen. Tänä kesänä voimakkaampi kuin ennen.

Koska julkinen sektori ei apua tarjoa, ovat vapaaehtoiset roomalaiset kekseliäitä. Sic! Rooman teemana oli tänään pakolaiskriisi vapaaehtoistyötä tekevien näkökulmasta. Pakko puhua vain pakolaiskriisistä, sillä ihmiset jotka tänne tulevat eivät ole varsinaisesti pakolaisia, eivätkä ainakaan turvapaikanhakijoita. Itse asiassa Italiassa tavoitteena on nopea läpikulku, ja turvapaikan hakemisen välttely, jotta matkaa päästäisiin jatkamaan varsinaiseen päämäärään, joka kuulema lähes jokaisella on Saksa tai Ruotsi.

Saksaan ja Ruotsiin suunnataan kolmesta syystä: Italiassa ei ole minkäänlaista sosiaaliturvaa tulokkaille, Ruotsissa ja Saksassa on sukua tai jonkinlainen yhtisö olemassa ja sieltä uskotaan myös löytyvän töitä.

Tutustuimme Baobab-keskukseen, jossa pääosin Eritreasta saapuvat ihmiset saavat vaatteita, ruokaa ja voivat levätä muutaman päivän ennen kuin jatkavat matkaansa pohjoiseen. Italiaan Eritreasta saavuttaessa takana on 4-6 kuukauden matka Sudanin ja Libyan halki, Välimeren yli Sisiliaan. Juuri kukaan ei halua puhua siitä, mitä matkalla tapahtui. Moni tulija on sukunsa valitsema, ja hänen matkaansa on panostettu koko suvun säästöt. Siksi palaaminen ei ole vaihtoehto, tuli matkalla tai perillä vastaan mitä vain.

Saimme kuulla myös InterSOS-järjestöstä, joka majoittaa Afganistanista yksinään tulleita lapsia. Heidänkin tavoitteensa on jatkaa pohjoiseen, Saksan tai Ruotsin afganistanilaisyhteisöihin. Roomassa vietetään keskimäärin yhdeksän päivää. Ennen InterSOSin yömajan perustamista lapset nukkuivat Roomassa kaduilla. InterSOS pystyy majoittamaan 30 lasta kerrallaan. Papereita ei kysytä, mutta lapsille kerrotaan mahdollisuudesta ilmoittautua viranomaisille Italiassa ja jäädä sinne. Käytännössä kukaan ei jää Italiaan. Kaikki Afganistanista yksin tulevat lapset ovat poikia.

Afganistanista Roomaan saapuu alaikäisiä yksinään. He ovat kävelleet Iranin ja Turkin läpi.

Afganistanista Roomaan saapuu alaikäisiä yksinään. He ovat kävelleet Iranin ja Turkin läpi.

Baobabissa jokainen saa päälleen puhtaat vaatteet - ehkä tässä on syy, miksi seuraaviin Euroopan maihin saavutaan siisteissä vaatteissa.

Baobabissa jokainen saa päälleen puhtaat vaatteet – ehkä tässä on syy, miksi seuraaviin Euroopan maihin saavutaan siisteissä vaatteissa.

Sekä Baobabin että InterSOSin toiminta on Italiassa laitonta. Periaatteessa tulokkaiden pitäisi ilmoittautua poliisille. Poliisi kuitenkin katsoo toimintaa läpi sormien, sillä heillä ei ole ratkaisua ihmisten sijoittamiseen Italiassa. Viimeisten kahden kuukauden aikana pelkästään Baobabissa on käynyt 27 000 ihmistä. Keskuksessa viivytään 2-3 päivää ja sitten matka jatkuu pohjoiseen. Keskus toimii täysin vapaaehtoisten voimin, eikä se saa mitään tukea valtiolta tai kunnalta. Kiinteistö on vallattu vanha konsertti- ja baaritila, ja kaiken ruuan lahjoittavat alueen yritykset. Paavikin oli toimittanut paikalle autolasteittain ruokaa, ja vapaaehtoiset viittasivat häneen sanoilla dear pope. Baobab ei ole järjestö, eikä sillä ole johtoa, vain vapaaehtoisia.

Kaikki Baobabin ruoka ja vaatteet saadaan lahjoituksina. Vapaaehtoiset pitivät tätä sikäli hyvänä, että kun verorahoja ei käytetä, ei vastustuskaan ole yhtä rajua.

Kaikki Baobabin ruoka ja vaatteet saadaan lahjoituksina. Vapaaehtoiset pitivät tätä sikäli hyvänä, että kun verorahoja ei käytetä, ovat keskuksen vastustajien argumentit vähissä.

Baobabiin on pyritty luomaan tunnelma, jossa ihmiset pystyvät hetken rentoutumaan. Keskukseen on hankittu soittimia ja sieltä löytyi mm. pieni kampaamo, jossa tulokkaat voivat leikata toistensa hiuksia. Makuupaikkoja on 200:lle, mutta tulijoita on viime kuukausina ollut niin paljon, että nukkujia oli keskuksen edessä myös kadulla. Tulijat ovat nuoria miehiä ja naisia sekä lapsia. Monia painaa pelko siitä, että matka keskeytyy ja siksi Baobabissa ollaan vain se aika, kun odotellaan ehkä merta vielä ylittäviä tuttavia tai lisää rahaa Eritreasta. Sana Baobabista välittyy uusille tulijoille viidakkorummun ja tekstiviestien kautta.

Baobabin tunnelma on kuin afrikkalaisessa kylässä - ja se on tarkoituskin.

Baobabin tunnelma on kuin afrikkalaisessa kylässä – ja se on tarkoituskin.

Italian perusteita.

Italian perusteita.

Baobabin vapaaehtoiset toimivat ilman työnjohtoa tai työvuoroja. Vapaaehtoiset saavat tulla ja mennä miten haluavat, ainoastaan oikeudelliselle neuvonnalla on kiinteä aika. Ruokailun järjestäminen 500-800 hengelle onnistuu kahdenkin vapaaehtoisen voimin – asukkaat auttavat omien voimavarojensa mukaan. Moni tulokas on matkasta uupunut ja järkyttynyt. Sairauksen hoitaminen on suurin haaste, eikä vähiten siksi, että kriittisessäkään tilanteessa ei uskalleta mennä lääkäriin, koska pelätään matkan katkeamista Italiaan.

Kun keskus perustettiin, lahoituksia tuli tulvien. Nyt Baobab ilmoittaa Facebook-sivuillaan, mitä keskukseen tarvitaan. Vapaaehtoiset kertoivat, että jatkuva lähiympäristön yritysten vaivaaminen alkaa jo tuntua hankalalta. Vapaaehtoisia työntekijöitä sen sijaan yleensä on tarpeeksi. Ehkä tätä edesauttaa hyvin joustava toimintamalli, jossa vapaaehtoiset voivat tulla ja mennä miten haluavat, eikä meille vierailijoillekaan pyynnöstä huolimatta lueteltu mitään sääntöjä visiitille. ”No rules.” Järjestysongelmia asukkaiden kanssa ei ole ollut. Naapurit ovat valittaneet kadun siisteydestä, minkä jälkeen katu on alettu lakaista kaksi kertaa päivässä.

Sekä Baobab että InterSOSin yömaja sijaitsevat Rooman keskustassa. Perustajien mielestä on tärkeää, että maahantulijoita piiloteta vaan että tilanne on kaupunkilaisten nähtävissä.

Sekä Baobab että InterSOSin yömaja sijaitsevat Rooman keskustassa. Perustajien mielestä on tärkeää, että maahantulijoita piiloteta vaan että tilanne on kaupunkilaisten nähtävissä.

Mainokset

20 ajatusta artikkelista “Pakolaiskriisi ja vapaaehtoiset Roomassa

 1. Miika ♥ Gia | matkakuume.net

  Onpa erilaisella tavalla toteutettu avustuspaikka! Virkistävää luettavaa Suomen KKK-uutisten ja muiden aivopierujen jälkeen.

  Tilanne on monin tavoin erikoinen niin tulijoille kuin meillekin, ja ilmilö tuo tullessaan paljon uusia asioita molemminpuolisesti. On kiinnostavaa seurata millä tavalla kaikki lähtee kehittymään.

  Ongelmahan ratkeaisi vain saamalla alkuperäiset syyt hoidettua, eli väkivaltaisuudet ja sodat loppumaan, enkä oikein usko että kenelläkään suurvallalla on sellaisia taloudellisia intressejä että ne tultaisiin lopettamaan.

  Vastaa
 2. AnnKat

  Postausta oli mielenkiintoista lukea, kun itse olen juuri tänään koonnut kasaan omia tavara- ja vaatelahjoituksia tänne Uudellemaalle avattavaa nuorten vastaanottokeskusta varten.

  Vastaa
 3. Annika | travelloverblogi

  Kiitos, tämä oli todella mielenkiintoista. Olen juuri nyt Pohjois-Italiassa, jossa pakolaistilanne ei ole mitenkään läsnä. Juttelin juuri puolalaisparin kanssa asiasta, ja Puola on samanlainen: siitä halutaan vain läpi, koska maa ei ole kovin ystävällinen ulkomaalaisille eikä sosiaaliturvaa heille ole. Kuitenkin kyse on koko Eurooppaa koskettavasta ongelmasta.

  Vastaa
 4. Anna Koskela

  Tässä kulminoituu se koko ongelma. Eli ihmiset pitäisi hoitaa jo lähtömaissa, lähellä niitä, tai siellä minne he ensimmäisenä saapuvat. Ei voida luoda tilannetta, jossa massat saavat vaeltaa oman mielensä mukaan ja viranomaisia vältellen hallitsemattomasti läpi Euroopan.

  Turkin, Balkanin ja Italian rikollisjärjestöt työskentelevät 24/7, ja sitten tulee tulle näitä ”pikku Ayla” -tapauksia. Rkollisjärjestöjen saama hyöty lasketaan miljardeissa.

  Kuten kirjoitat, nämä tulijat eivät todellakaan kaikki pakene sotaa. Tällä hetkellä eri maiden arabit, afrikkalaiset, palestiinalaiset, albaanialaiset, afganistanilaiset, makedonialaiset, kosovolaiset – jopa serbit liikehtivät syyrialaisina sotapakolaisina ympäri Eurooppaa.

  Nyt nämä ”sotaa pakoon lähteneet” saapuvat Tornioon, ohitettuaan matkan varrella usein mm. Turkin, Kreikan, Italian, Serbian, Unkarin, Slovakian, Tsekin, Tanskan, Ruotsin jne. Nämä kaikki maat ovat turvallisia. He ovat, kuten tästäkin kirjoituksesta hyvin esiin tulee, omista syistään johtuen vältelleet turvapaikan hakemista aktiivisesti näissä maissa.

  Ei ole olemassa mitään kiintiötä, kuinka monta turvapaikanhakemusta Suomen on käsiteltävä. Jokainen hakemus joka jätetään, on tutkittava. Sen jälkeen noin puolet näistä hakemuksen jättäneistä, mutta kielteisen päätöksen saaneista ihmisistä on poistettava maasta. Jos 50 albaanin poistamiseen Suomesta tarvittiin yhtä monta poliisia, ja vuokrattu lentokone, niin jokainen voi miettiä, toimiiko tämä suunnitelma, jos maahan tulee 80 000 turvapaikanhakijaa.

  Vastaa
 5. Ansku BCN

  Mielenkiintoinen toimintaidea. Itse olen aivan uutiskoukussa tämän pakolaiskriisin vuoksi, ja luen päivittäin Suomen, Espanjan ja Ranskan uutiset plus englanninkielisiä uutisia. Saa nähdä mikä ratkaisu tähän keksitään…

  Vastaa
 6. Terhi / Muru Mou

  Mielenkiintoinen ja erilainen juttu aiheesta, mutta mä olen täysin päinvastaisella linjalla Anskun kanssa: tulee koko pakolaisjuttu jo korvista ulos 😦

  Vastaa
 7. Henna /suurin onni

  Mielenkiintoinen postaus – hienoa, että tuollaista toimintaa on järjestetty. Täältä kommenttiboksistakin huomaa, ei ihan yksinkertainen koko tämänhetkinen tilanne. Toivottavasti homma saadaan hallintaan parhaalla mahdollisella tavalla, mikä se sitten ikinä onkaan…

  Vastaa
 8. maailmanaarella

  Kiinnostavaa lukea pakolaisasiasta toisen maan näkökulmasta. Todellakin toivoisi, että tilanne saataisiin hallintaan ennen kuin se räjähtää täysin hallitsemattomaksi.

  Vastaa
 9. Venla

  Erikoista kuulla, että noinkin hallitsematon ja organisoimaton toiminta toimii noin hyvin jossain muualla! Huolestuttava ongelma, joka ei kuitenkaan ole millään muotoa yksinkertaisesti ratkaistavissa.. Sääliksi käy kaikkia, jotka pakoon joutuvat.

  Vastaa
 10. Arja / Haavematkoja

  Tosi hienoa toimintaa. Suomesta käsin näkee turvapaikanhakijoihin liittyvät uutiset aika yksipuolisesti, lähempänä ongelma-alueita eli niissä maissa joihin saavutaan ensimmäiseksi asiat saattaa näyttäytyä aivan toisenlaisina. Unkarissa asuvan tarinoita kuultuani aloin ymmärtää senkin, miksi piikkilanka-aitaa rakennetaan.

  Vastaa
 11. Mia / Elämää ja Matkoja

  Tällä viikolla oli uutisissa juttua Ventimigliasta Italian ja Ranskan rajalla, jonne lukuisien Ranskaan pyrkineiden turvapaikanhakijoiden matka oli pysähtynyt Ranskan suljettua rajansa. Jokunen rajan yli junalla päässyt oli palautettu Nizzasta takaisin Italian puolelle jonne nämä ihmiset olivat sitten jääneet odottamaan.
  Ventimigliassa oli myös järjestetty vapaaehtoisvoimin majoitusta, vaatteita ja ruokaa näille ihmisille, mieleen ei vain jäänyt oliko kyseessä sama järjestö?
  Suomen hiljattain aloittama tapa kirjata kaikki maahan saapuvat turvapaikanhakijat heti rajalla on saanut kiitosta mm. Italiasta ja mielestäni tämä olisi hyvä käytäntö koko Euroopan alueelle.
  Kiitos hyvästä postauksesta!

  Vastaa
  1. sinipilvi Kirjoittaja

   Tämä on siitä erikoinen ja todella ei-järjestäytynyt tapa toimia, ettei kyseessä ole edes järjestö. Ei vastuuhenkilöitä, vain vapaaehtoisia. Näin on oltava, koska toiminta on periaatteessa laitonta.

   Vastaa
 12. Jenni / Globe Called Home

  Mulla ei ole tähän mitään muuta kommentoitavaa kuin että: Kiitos. Kiitos, että jaoit tietoa siitä, miten homma Roomassa toimii!

  Vastaa
 13. Laura

  Mielenkiintoinen juttu. Juttelin juuri tällä viikolla Roomasta kotoisin olevan italialaisen työkaverin kanssa tästä kriisistä, oli kyllä melkoisen mielenkiintoinen keskustelu. Vaikka Suomessa uutisoidaan kriisistä hirveänä ongelmana meille, niin eipä täällä kyllä olla lähelläkään samanlaista tilannetta ja pakolaisvirtaa mitä Italiassa on. Toki, kuten kirjoititkin, on se Italiassa vain läpikulkuliikennettä, mutta hurjia määriä pakolaisia siellä päivittäin silti on.

  Vastaa
 14. Lotta Watia | Unagidon

  Kuten muutkin ovat kommentoineet, mielenkiintoista tosiaan kuulla myös tietoa ”matkan varrelta” kohti pohjoista. Hienoa, että lasten ei enää tarvitse kaduilla nukkua ja saavat sapuskaa ja puhdasta/lämmintä vaatetta. Olisi erittäin mielenkiintoista kuulla näkökulmia myös muista maista, esim. tuolta Saksasta.

  Vastaa
 15. Kohteena maailma

  Koko pakolaiskriisi on kyllä sellainen, että vaikea on nopeassa ajassa korjata tilannetta mihinkään suuntaan. Tulee olemaan pitkään jatkuvaa tulipalojen sammuttamista joka puolella ja ainoa toive on se, että ei leviäisi enempää homma käsiin. Tavallaan ymmärtää tuon italialaisten viranomaisten läpi sormien katsomisen, siellä kun tulijamassat on aivan eri luokkaa kuin meillä Suomessa. Suomessa on pakko asialle jo tehdä jotain, koska Jäämerelle kukaan ei ole matkalla.

  Mielenkiintoista oli lukea tästä Baobabin vapaaehtoismallista.

  Vastaa
 16. Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi

  Oman päivätyön liittyessä maahanmuuttoon ja tehtyäni vuosia vapaaehtoistyötä turvapaikanhakijoiden keskuudessa alkaa itsellä olla välillä voimat niin loppu näiden suurten kysymysten äärellä – ne kun saavat olon tuntumaan niin pieneltä ja neuvottomalta…

  Vastaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s