Kenen Bintan?

Hämmentävää, pako resortista ei juuri parantanut oloa tämän Bintanin keikan suhteen.

Löysimme mukavan kaverin, joka ajelutti meitä pitkän päivän ympäri saarta.

image

Takapenkin jengi.

Kävi ilmi, että olemme tosiaan isolla resort-alueella porttien takana. Lautta toi meidät Singaporesta suoraan ”ei-kenenkään-maalle”. Porttien vieressä on paikallinen kylä, mistä käsin resortissa käydään töissä. Työpaikan kuulema saa helposti, jos osaa englantia. Suurin osa ei osaa. Koko alue on singaporelaisten omistuksessa ja se kasvaa vauhdilla.

Bintanin itäosassa on julkisia rantoja, jotka näyttävät kivalta, mutta muutaman minuutin jälkeen jalat ovat öljytahroissa. En edes uskalla miettiä miltä tämä tuntuu lintujen jaloissa.

image

image

image

Öljyn tahrimaa rantakalliota.

Saari elää turismin lisäksi maanviljelystä, kalastuksesta ja kaivostoiminnasta. Kaivoksilta viedään bauksiittia Kiinaan. Alueella viljellään kumipuuta, palmuöljyä ja hedelmiä. Kaupat ovat kuulema lähes kaikki kiinalaisten. Ja ikävä kyllä jopa kalastajakylän ravintolan kovat katteet menevät Kiinaan. Kokopäiväretkemme Bintanilla taisi hyödyttää (kuljettajan lisäksi) paikallisia parin kookospähkinän ja jäätelön verran.

image

Paikallisbisnestä.

Näimme sentään Tanjung Penangin satamakaupungin, missä asuu parisataatuhatta ihmistä.

image

image

image

Oppaamme sanoi, etteivät paikalliset pidä kiinalaisista, koska kiinalaiset ovat rasisteja. Hieman ristiriitaista. Myös terrorismista, korruptiosta, demokratiasta ja vaimojen sopivasta määrästä puhuttiin. Sisällöltään hyvä päivä, mutta resort-turistin ei kyllä ole helppo Bintanilla hyödyttää paikallista taloutta. Muunlaiselle turismille taas lähtökohdat ovat aika heikot rantojen öljyn ja julkisen liikenteen puuttumisen takia. Poliittinen intressi on resort-alueen kehittämisessä, sillä omistajat ovat lähellä vallanpitäjiä, joten suuret rahavirrat liikkunevat jatkossakin siellä.

Veikkaan että kymmenen vuoden päästä tämä on loppuunkaluttu saari, jotka turistialueen rantoja ympäröivät öljyntorjuntalautat. Samalla hirvittää kiinalaisten bioenergiasuunnitelmat Lapissa. Kun oma maa-ala on paljolti saastutettu, pitää etsiä (viljely)maata muualta. Mikä mahtaa olla intressi pitää vieraiden maiden ympäristöstä huolta?

Huomenna takaisin Singaporeen. Ihan hyvä.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s